Hollanda'daki Twente Üniversitesi'nden bilimadamlarının yaptığı araştırma, "sıkışma hissinin" daha iyi kararların verilmesini sağladığını gösterdi.
Araştırmacılar, katılımcıların bazılarından 5 bardak su içmelerini istedi. Diğer katılımcılar 5 bardak sudan birkaç yudum içti. Her iki gruptakilerden, yarın 16 avro ya da 35 gün sonra 30 avro kazanma arasında seçim yapmaları istendi. Mesanesi dolu olanlar bekleyip daha fazla para kazanmayı tercih etti. Sadece tuvalete gitmekle ilgili sözcükleri düşünmek gibi başka testlerde de aynı etki görüldü.
"Psychological Science" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan Mirjam Tuk, "Mesane doluyken daha iyi karar veriliyor gibi görünüyor. Belki de, örneğin yatırımlarınız konusunda karar vermeden önce bir şişe su içmelisiniz" dedi. Tuk, beyinde mesanenin denetlendiği bölgenin, istek ve ödül mekanizmalarının harekete geçtiği bölgede bulunduğunu, ayrıca, "sıkışma hissini" kontrol etmenin, diğer dürtülerin denetlenmesini sağladığını, böylece daha akıllıca, daha iyi kararlar veriliyor olabileceğini ifade etti. Konuya ilişkin makale Fransız "Le Point" dergisinde de yer aldı.
-----------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------
Gözleme dayalı güzel bir araştırma !...
Kusura bakmayın ama ukalalığım sanırım tavan yapmak zorunda...
Tamam, insanın mesanesini doldurmakla bir tür sıkışması sağlanabilir.. Bu insan hiç bir şeyi düşünmeden tuvalete koşabilir ya da hırsla bir hedefe kitlenip bu duruma dayanmaya çalışır... Neden?.. daha fazla edinebilmek için.. Bu deney bence insanın yaşama karşı tutum farklılıklarını ortaya koymuş.
''İnsan, sıkışmadan son ana gelmeden çözümlemelerde bulamaz'' S.P
Biz insanlar olaylar can alıcı boyuta geldiğinde daha net çözümler buluruz. Sıkıştığımızda, son ana geldiğimizde sıçrama yapabiliriz.
Hepimiz üzücü başedemediğimiz durumlar karşısında kalmışızdır.. Bir türlü içinden çıkamayız..
Ben böyle durumlarda, çözüm bulamıyorsam : '' Daha değil, biraz daha büyümeli, daha çok canım acımalı..'' der beni bu durumun içinden çıkaracak, sıçratacak doğru an'ı beklerim.
İnsan gerçekten sıkıştığında, zorlandığında normalde aklına gelmeyecek çözümlemeler bulabiliyor..
Bilim adamlarımız, laboratuvarlarından çıkıp deneyimlemeliler..
-----
Mirjam Tuk, "Mesane doluyken daha iyi karar veriliyor gibi görünüyor. Belki de, örneğin yatırımlarınız konusunda karar vermeden önce bir şişe su içmelisiniz"
------
O zaman 'gibi' görünmez, bilinir...
Bu makale bana '' Dostlar iş başında görsün !..'' sözünü hatırlattı.
@Mi_DeliMiDeli